Knappt en av fyra uppger att de inte har tillräcklig kunskap för att fatta beslut om sin egen privatekonomi. Två av tre har inte tillräcklig kunskap om vad de kommer få i pension eller hur de kan påverka sin pension och över fyra av tio förstår inte hur räntan påverkar deras boendekostnad. Det visar en undersökning Sifo har gjort på uppdrag av Swedbank och sparbankerna.

– Det är synd och även lite förvånande att så många inte har tillräcklig kunskap för att kunna fatta bra beslut om sin egen ekonomi och för att veta hur man kan påverka den. Det är tydligt att det behövs mer fortbildning inom privatekonomi, säger Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och sparbankerna.
Två av tre har inte tillräcklig kunskap om sin pension
Många uppger att de inte har tillräcklig kunskap om sådant som påverkar deras privatekonomi. Två tredjedelar har till exempel inte tillräcklig kunskap om hur mycket de kommer få i pension eller hur de kan påverka sin pension. Bland kvinnor är andelen ännu högre, mer än sju av tio har inte tillräcklig kunskap om pension. Över fyra av tio förstår inte hur räntan påverkar boendekostnaden. Kunskapsnivån är generellt lägre bland yngre och bland de med lägre inkomst.
– Det är olyckligt att de med låga inkomster har lägre kunskap. För dessa grupper kan det vara ännu viktigare att förstå hur de till exempel kan påverka sin pension eller hur boendekostnaden påverkas om räntan stiger, så att de kan säkra sin ekonomi även för framtiden, fortsätter Arturo Arques.
Många förstår ekonomiska begrepp men svårare att koppla till den egna ekonomin
När det gäller ekonomiska begrepp är kunskapsnivån högre. Omkring nio av tio förstår och kan förklara begrepp som ränta, amortering, betalningsanmärkning, inkasso, med flera. Sju av tio förstår och kan förklara vad inflation är, hälften förstår begreppet effektiv ränta, medan skuldsättningsgrad och skuldkvotstak är svårare.
– Vår undersökning visar att många förstår ekonomiska begrepp men att man har svårt att koppla dem till sin egen ekonomi och förstå vad man själv kan göra för att påverka den. Det är därför fortbildning inom ämnet privatekonomi är så viktigt, från skolålder och genom hela livet, fortsätter Arturo Arques.

Tips! Så får du bättre koll på din ekonomi:

  • Gör en budget över dina inkomster och utgifter. Spara räkningar, kvitton och gå igenom kontoutdrag under en eller två månader. Var lägger du pengar på och vad kan du kanske dra in på?
  • Starta ett sparande, försök att sätta av tio procent av din lön efter skatt. En automatisk överföring till ett sparkonto när lönen kommer varje månad är ett bra sätt för att få till sparandet.
  • Spara ihop till en buffert för att skydda din ekonomi mot oförutsedda händelser.
  • Försök även att spara långsiktigt till din pension, börja med att gå in på minpension.se för att se just din pensionsprognos.
  • Avsätt tid att jämföra avtal och priser. Du kan spara pengar genom att pressa priser och eller byta avtal på till exempel olika abonnemangstjänster.
  • Var inte rädd för att ta hjälp för att få koll på din ekonomi.