Bevisa enkelt och säkert vem du är på nätet

Med BankID kan du på ett säkert sätt ta del av personlig information och skriva under avtal eller andra överenskommelser via Internet. Uträtta dina ärenden hos myndigheter och företag när det passar dig bäst, direkt från din dator.

BankID innehåller uppgifter med namn och personnummer och skyddas med ett unikt lösenord/pinkod som du alltid uppmanas att ange när du använder BankID för legitimering/inloggning eller underskrift. Du kan själv välja/ändra lösenordet/pinkoden.

BankID finns i tre varianter:

  • BankID på fil – laddas ner från Internetbanken och sparas på din dator.
  • BankID på kort – har ditt BankID lagrat på ett kort med chip och finns med eller utan foto. Med foto fungerar det även som ett vanligt ID-kort.
  • Mobilt BankID – din e-legitimation för mobiltelefoner och surfplattor. BankID’s säkerhetsapp i AppStore eller Google Play laddas ned till din Iphone eller Androidtelefon. Anslutning till Mobilt BankID sker i Internetbanken eller på bankkontoret. Läs mer om Mobilt BankID.

Användningsområden

BankID kan du använda för legitimering/inloggning och underskrift hos företag och myndigheter som erbjuder e-tjänster. Några vanliga ärenden är:

  • Försäkringskassan – anmäl vård av barn, ansök om föräldraledigt. (Försäkringskassan har även en app som du kan avända tillsammans med Mobilt BankID.)
  • Pensionsmyndigheten – information om och planering av pension
  • CSN – ansök om studielån
  • Skatteverket – deklarera, kontrollera skattekontot och skriv ut personbevis
  • Svensk Adressändring – gör flyttanmälan
  • Internetbanken – med BankID på kort och Mobilt BankID i din mobil har du tillgång till samma tjänster som med säkerhetsdosan
  • Direktbetalningstjänsten – med Mobilt BankID och BankID på kort kan du slutföra köp på runt 500 olika e-handelsplatser

Hos vissa myndigheter kan du behöva behörighet för att till exempel kunna företräda ditt företag. Kontakta respektive företag/myndighet för att få rätt behörighet.

Snabbfakta BankID

BankID på fil BankID på kort ID-kort med BankID Mobilt BankID
Åldersgräns Från 18 år Ingen** Ingen** Ingen**
Kunder utan svenskt personnr Nej Nej Nej Nej
Kunder med skyddad identitet Nej Ja Ja Nej
Kunder utan officiell adress* Ja Nej Nej Ja
Giltighetstid 3 mån 5 år 5 år 3 år

* Kunder som saknar folkbokföringsadress i Sverige kan för närvarande beställa BankID på fil och Mobilt BankID men inte BankID på kort

**Förutsätter att kunden själv kan hantera sitt BankID utan hjälp av en vuxen.