Framtidens pensionärer kommer i genomsnitt att få cirka 60 procent av sin lön i pension om de slutar arbeta vid 65 års ålder. Vill du ha mer behöver du ha ett långsiktigt sparande.

Tumregler för en bättre pension

  • Spara 10 procent av din nettolön varje månad
  • Arbeta längre – varje extra år höjer pensionen
  • Löneväxla om du tjänar över 40 000 kr/mån

Se hur vi har tänkt

En 35-åring som sparar 10 procent av sin nettolön (lön efter skatt) kan vid 66 års ålder gå i pension och få motsvarande 80 procent av sin lön i samlad pensionsinkomst.

Saknas ett eget sparande behöver samma person arbeta fram till 71 års ålder för att komma upp till en liknande inkomstnivå. Varje extra arbetsår efter 65 år höjer allmän- och tjänstepensionen med cirka 6 %.

Så här har vi räknat

Beräkningarna i exemplet ovan grundar sig på Pensionsmyndighetens prognosstandard och utgår ifrån att individen har rätt till både allmän- och tjänstepension. Observera att uträkningen är en uppskattning och ingen garanti för din framtida pension.

Gör en pensionsprognos

Du vet väl att du kan göra din egen pensionsprognos på minpension.se

Löneväxling – ytterligare ett sätt att spara

Om du tjänar 40 000 kronor/månaden eller mer (före skatt) är löneväxling ett förmånligt komplement till ett eget sparande. Läs mer om löneväxling

Olika pensionslösningar

Det finns flera olika möjligheter för dig som själv vill spara till din pension.

Investeringssparkonto (ISK)

Enkelt sparande i fonder, aktier och andra värdepapper utan att deklarera utdelningar, vinster och förluster. Du betalar en årlig schablonskatt på värdet av sparkapitalet istället för att skatta när du tar ut pengarna.

Kapitalspar pension

Kombinera fondsparandets goda avkastningsmöjligheter med försäkringssparandets gynnsamma skatteregler, ett bra komplement till övrigt pensionssparande.

Undvik att betala skatt två gånger på din framtida pension!

Riksdagen har beslutat att ta bort avdragsrätten för privat pensionssparande från och med 1 januari 2016. För att undvika dubbelbeskattning behöver du byta sparform för ditt fortsatta sparande.

Mer information

[vetamer vetamer=””]

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Telefon (obligatorisk)

Jag vill att ni kontaktar mig på