• 55+

När du fyllt 65 år börjar en ny fas i livet. Kanske arbetar du fortfarande, som anställd eller i det egna företaget. Kanske har du gått i pension och vant dig vid ett annat sätt att leva och disponera din tid? Oavsett finns det mycket som är bra att tänka på och planera inför. Så att du får de bästa möjligheterna att leva det liv som du vill när du är pensionär.

Bra att veta & tänka på

Planera din ekonomi

När du har eller strax ska gå i pension är det bra att se över din ekonomi då inkomsterna för de flesta sjunker. Hur ser ditt sparande ut, dags att lägga om det, minska eller öka? Hur ser dina försäkringar, lån och el-avtalut? Gör en budget som utgår från den pension du får. Konsumentverket har budgetverktyg som du kan använda.

Tar du ut ”för mycket” eller ”för lite” i pension?

Eftersom de flesta får pension från flera håll kan du själv styra när och hur du ska ta ut dem. Du behöver till exempel inte ta ut tjänstepensionen samtidigt som den allmänna pensionen. Du kan när som helst göra ett uppehåll eller ändra storleken på utbetalningarna av din allmänna pension. Läs mer på pensionsmyndigheten.se

Leva som pensionär inom EU eller i ett annat land

Kanske vill du bo utanför Sverige när du är pensionär? Då är det bra att ha koll på vilka regler som gäller för din pension, skatter och sjukvård.

Bo kvar eller flytta?

Om du har haft din villa eller bostadsrätt under lång tid har du kanske fått en kraftig värde-utveckling. Det är säkert glädjande samtidigt som det kan kännas svårt att sälja då reavinstskatten blir stor. Å andra sidan ger inte värdet på ett osålt hus mat på bordet eller en resa. Det finns inga rätt eller fel men det är bra att fundera på vilka möjligheter det kan ge med ett mer bekvämt boende eller vilka fördelarna är för dig att bo kvar.

Tid och möjlighet att resa

När man inte längre behöver be om ledigt eller har skolbarn att ta hänsyn till öppnar sig andra möjligheter att resa. Det kan dessutom finnas många tusenlappar att spara om du väljer ”udda” resemånader. Att trycket också kan vara lite lägre på resmålet just då ser de flesta som positivt.

Låg pension och hög boendekostnad?

Om du har fyllt 65 och har en låg pension kan du ha rätt att få ett så kallat bostadstillägg. Du kan ansöka om bostadstillägg oavsett om du bor i villa, hyres- eller bostadsrätt. Läs hur du ansöker på pensionsmyndigheten.se

Fullmakter

Vem som helst kan ha behov av hjälp ibland. Att i förväg ha ordnat så att en god vän eller nära anhörig har fullmakt att till exempel hämta mediciner, betala dina räkningar eller företräda dig i ditt bolag är en trygghet när något händer.

Det här kan vi hjälpa till med

Spara

Se hur du kan fortsätt spara trots att dina inkomster blir lägre. Hellre lite men regelbundet. Hitta det sätt att spara på som passar dig, din ekonomi och dina mål.

Trygghet

Bland annat liv- och sakförsäkringar. Du kan få råd om familjejuridik, t.ex. testamente, arv gåva – hur ska man tänka?

Generationsskifte

Om du planerar ett ägarskifte i ditt företag eller har andra stora tillgångar kan det vara bra att skaffa sig en överblick på hur det går att göra på ett smidigt sätt.

Annat boende

Vi reder ut hur det funkar att köpa/sälja, lägga bud, söka bolån, kontantinsats, amortera och skatta för reavinsten.

Välkommen att ringa Kundcenter Privat 0224-850 00 eller besök oss på ett kontor så hjälper vi dig. Våra kontor finner du här.

  • 65+

Vid dryga 50 år står du mitt i livet och har säkert precis som många andra drömmar och idéer om vad du vill göra och ha ut av livet. För att få både tid och ekonomisk möjlighet till det är det bra att planera i god tid och göra dina egna prioriteringar. Det handlar inte bara om att planera att köpa och äga saker utan framför allt att inspirera dig själv och ha något att längta till.

Bra att veta & tänka på

50 procent av lönen vid pension?

Idag får alla ta ett större ansvar för sin framtida pension. Därför är det viktigt att du sätter dig in i hur det funkar och hur du själv kan påverka din pension. Gör pensionsprognosen på minpension.se

Lägre skatt om du jobbar efter 65

Visste du att du betalar mindre i inkomstsskatt om du fortsätter att arbeta när du fyllt 65? Läs på pensionsmyndigheten.se.

Sälja eller starta företag?

Har du drivit företag i många år och vill avveckla dig själv från det eller har du nu fått tiden och idéerna till att starta ett? Oavsett fas i ditt företagande kan det vara bra att få vägledning om hur du ska göra.

Trappa ner din arbetstid?

Tänk då på att kolla upp hur det påverkar din pension, både den allmänna, det du sparar själv och det du får i tjänstepension. Kanske har du även förmåner i ditt kollektivavtal som gör det enklare att trappa ner. Kolla med din chef eller HR-avdelning.

Spara till dina drömmar

Drömmer du om att få mer tid till resor, din hobby och familj? Kanske vill du bygga om hemma eller köpa fritidshus. Sätt mål för dina drömmar och gör en budget. Läs om budget på konsumentverket.se.

Fullmakter

Vem som helst kan ha behov av hjälp ibland. Att i förväg ha ordnat så att en god vän eller nära anhörig har fullmakt att till exempel hämta mediciner, betala dina räkningar eller företräda dig i ditt bolag är en trygghet när något händer.

Spara

Månadsspara till pensionen och annat, hellre lite men regelbundet. Tänk också på att anpassa ditt sparande efter hur lång tid det är kvar tills du ska använda det. Hitta det sätt att spara på som passar dig och dina mål.

Trygghet

Bland annat liv- och sakförsäkringar. Du kan få råd om familjejuridik.

Generationsskifte

Om du vill planerar ett ägarskifte i ditt företag eller har andra stora tillgångar kan det vara bra att skaffa en överblick.

Annat boende

Vi reder ut hur det funkar att köpa/sälja, lägga bud, söka bolån, kontantinsats, amortera & skatta för reavinsten.
Välkommen att ringa Kundcenter Privat 0224-850 00 eller kom in på ett kontor så hjälper vi dig. Du finner våra kontor här.

  • Pension

Vill du gå ner i arbetstid och vill veta hur det påverkar din pension? Eller vill du fortsätta jobba efter 65? Läs om hur du får ekonomin och livet att gå ihop.
Pension

  • Spara och placera

Placera ditt sparande efter dina drömmar, behov och risknivå några år innan du slutar att arbeta.
Spara och placera

  • Försäkringar

Är du rätt försäkrad? Visste du att du kan teckna bland annat hemförsäkring, bilförsäkring och livförsäkring via banken?
Försäkringar

  • Bolån

Vi hjälper dig med finansiering av din nya bostad i Sverige eller utomlands. Ansök om bolån hos oss.
Bolån

  • Köpa/sälja bostad

Vill du skaffa nytt boende i Sverige eller utomlands? Fastighetsbyrån hjälper dig att både köpa och sälja.

Köpa bostad
Sälja bostad

  • Egen företagare

Är du på väg att pensionera sig och vill avveckla ditt företag? Eller tvärtom, känner du att du fåt tid att starta eget?
Egen företagare