Nu har deklarationsblanketterna börjat skickas ut till de svenska hushållen.

- Sista dagen att deklarera är den 2 maj, men för att få eventuell skatteåterbäring redan i april behöver du deklarera tidigare än så. Du kanske också behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid för att undvika att hamna i tidsnöd sista dagen, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom.

Skatteåterbäring före påsk – det här gäller

Den som godkänner sin deklaration digitalt senast den 30 mars, utan att göra tillägg eller ändringar, får sin eventuella skatteåterbäring mellan den 5 april och den 8 april. Som ändring räknas till exempel avdrag för resor till och från arbetet eller redovisning av bostadsförsäljning.

- Om du är en av dem som kommer att få skatteåterbäring och saknar en ordentlig sparbuffert är mitt råd att passa på att öka på bufferten, så att du kan känna dig trygg med att du klarar de oförutsedda utgifter som för eller senare dyker upp i livet. Har du redan en ordentlig buffert kan skatteåterbäringen kanske bli en bra grundplåt till ett nytt sparmål, säger Arturo Arques.

Får man inte sin deklaration digitalt kan man logga in med e-legitimation i Skatteverkets e-tjänst Inkomstdeklaration 1 och deklarera, även om man inte har fått sin pappersdeklaration ännu.

Övriga datum för skatteåterbäring och kvarskatt

De som skickar in sin deklaration efter den 30 mars får sin eventuella skatteåterbäring mellan den 8 juni och den 10 juni. Har man begärt anstånd på deklarationen kommer skatteåterbäringen mellan den 9 och 12 augusti.

Eventuell kvarskatt ska den betalas in senast den 14 november 2022.

Läs hela pressmeddelandet här