Många av de över 55 år vet inte hur mycket de kommer få i pension och över hälften oroar sig för att pensionen inte ska räcka. Sex av tio kvinnor över 55 år känner oro för sin pension jämfört med drygt fyra av tio män.¹

- Att så många känner oro för att pensionen inte ska räcka är bekymmersamt. Att fler kvinnor än män är oroliga är inte förvånande eftersom de generellt har lägre pension. Men det finns sätt att påverka pensionen, och man kan också förbereda sin privatekonomi i stort inför dagen man går i pension. Börjar man planera flera år i förväg gör det stor skillnad, säger Madelén Falkenhäll, senioranalytiker på Swedbank.

Extra amorteringar på bolånet kan förbättra ekonomin med tusenlappar vid pension

Pensionen baseras på den lön man haft under yrkeslivet. En hög lön ger högre pension och jobbar man längre blir pensionen högre. Men det finns även andra sätt att få en bättre privatekonomi som pensionär. Genom att se över sina utgifter, öka sparandet i tid eller amortera extra på eventuella lån kan privatekonomin förbättras med tusenlappar lagom till pension.

- Det är inte bara högre inkomst som ger en bättre privatekonomi, man kan också få en tryggare ekonomi genom att minska sina utgifter. Att öka sitt sparande är bra, men även att amortera extra på eventuella lån. Det kan förbättra privatekonomin som pensionär med flera tusenlappar varje månad. Lever man tillsammans med någon är extra amorteringar på gemensamma lån ett bra sätt att förbättra bådas ekonomi som pensionär, säger Madelén Falkenhäll.

Om man som 55-åring exempelvis har ett bolån på 2 miljoner kronor kan det innebära att man betalar knappt 7 000 kronor i ränta och amortering per månad². Med en amorteringstakt på två procent per år kommer man ha en bolånekostnad på omkring 5 500 kronor den dagen man går i pension. Amorterar man i stället fyra eller fem procent de sista tio åren före pension hamnar man på en belåningsgrad på 50 procent eller mindre och behöver därmed bara amortera en procent från att man är 65 år. Bolånekostnaden blir i stället 3 300 respektive 3 000 kronor per månad. 

Många önskar att de hade gjort andra val om sin pension

Drygt 30 procent ångrar att de inte börjat spara tidigare till sin pension och/eller att de inte sparat mer. 25 procent av kvinnorna önskar att de hade valt ett annat yrke med högre lön och därmed högre pension, bland männen är andelen 16 procent som önskar det samma. Många önskar också att de hade satt sig in mer i hur pensionen fungerar och att man varit mer aktiv i placeringen av de delar man kan placera själv.

- Det går inte att säga tillräckligt många gånger hur viktigt det är att i god tid sätta sig in i hur pensionen funkar och hur de val man gör påverkar. Även om man redan har gjort sitt yrkesval och kanske har svårt att påverka sin lön kan man på olika sätt ändå påverka sin ekonomi så man kan leva det liv man önskar som pensionär, säger Madelén Falkenhäll.

Drygt 40 procent uppger att det finns saker som de hade tänkt göra som pensionär som de inte kommer ha råd med. På samma sätt som fler kvinnor önskar de valt ett annat yrke uppger också fler kvinnor (45 procent) än män (37 procent) att det finns saker som de inte kommer ha råd att göra som pensionär.

- Kvinnor har generellt lägre pensioner. Har man lägre inkomst under arbetslivet kan det också vara svårare att spara själv till sin pension. Lever man tillsammans med någon är rekommendationen att man pratar om pensionen inom hela hushållet. Skiljer det mycket i inkomst kan man kompensera varandra till exempel genom sparande, så man kan göra de saker man vill göra tillsammans som pensionärer, säger Madelén Falkenhäll.


¹ Undersökningen genomfördes i oktober 2020. 1 776 personer mellan 55 och 65 år deltog.
² Anta ränta på två procent och amorteringstakt två procent.

 

Förbered din privatekonomi inför pension – tips från Swedbank och sparbankerna

  • Gå in på minpension.se och gör din pensionsprognos, så att du vet vilken pension du kan förvänta dig. Där kan du även se hur pensionen påverkas utifrån vilken utbetalningstid du väljer på din tjänstepension.
  • Det är aldrig försent att börja spara till din pension, men kommer du igång senare behöver du sätta undan ett större belopp varje månad.
  • Gör en budget över dina inkomster och utgifter, idag och som de förväntas vara som pensionär.
  • Tänk på att du kan påverka dina utgifter och på så sätt få en bättre privatekonomi. Spara kvitton eller använd något av de många digitala budgetverktyg som finns - vad lägger du pengar på? Finns det något du kan vara utan?
  • Genom att amortera extra på eventuella lån åren före pension och/eller se dig om efter ett billigare boende kan du sänka dina framtida kostnader, vilket ger mer kvar i plånboken som pensionär.
  • Fast eller rörlig ränta på bolånen? En rörlig ränta är oftast lägre över tid men med en fast ränta vet man hur stor utgiften blir varje månad. Utgå från vilken trygghet och förutsägbarhet du behöver i din privatekonomi.
  • Se över abonnemang, avtal och försäkringar. Finns det sådant du inte längre har användning av?