Meny
Vår verksamhet

Kamp för äldres hälsa

Från Miljonen 2022 delade Sala Sparbank ut 15000 kronor till träningsutrustning för äldre till Kultur och fritid på Sala kommun. Varje vecka arrangerar Kultur och fritid ett anpassat träningspass för 65+.

Veronica Andersson är samordnare på Träffpunkten och Eleonor Eklund är aktivitetssamordnare på Kultur och fritid på Sala kommun.

–Det går strålande bra för oss, vi köpte in träningsutrustning i början på året och har haft tio cirkelträningspass i sporthallen på Lärkan under våren, och från och med i maj har vi passen utomhus, säger Veronica Andersson.

Veronica berättar hur viktigt det är med träning, och att forskning har visat på att personer över 70 år har lättare att bygga muskler än man först trott.

–Träning är en färskvara. Och att vara aktiv som 65+ kan vara avgörande för hur du mår när du är 90. Passet är uppbyggt för att kunna
anpassas efter olika förmågor, säger Veronica Andersson.

De hade runt 20 deltagare till en början vilket snabbt ökade till 40 deltagare. Före träningen värms det upp. På 10 stationer jobbar man 75 sekunder på varje enskild station och går sedan vidare till nästa. Två varv avklaras innan nedvarvning och stretch. Pengarna från Miljonen har gått till träningsredskapen såsom en rockring med en tyngd i, medicinbollar, hopprep och hantlar bland annat.

–Det är svårt att veta vad för träningsredskap man ska köpa in. Rockringen var vi lite osäkra på, men den har varit jättepopulär. Många får träningsvärk i magen av den, säger Elenor Eklund.

–Det har varit jättekul att se hur våra deltagare har engagerat sig, slitit och kämpat för att bli starkare och smidigare. Alla kämpar efter sin egen förmåga och har så roligt, säger Veronica.

Eva Kjellberg-Nilsson, 71, har varit med och tränat ända sedan det startade.

–Jag har alltid älskat rörelse. Muskler är viktigare än kondition. Och man kan träna efter sin egen förmåga. Man blir bara bättre och bättre för varje gång.

Träffpunkten, som beskrivs som en fritidsgård för äldre, är en samlingspunkt för äldre att kunna ses. Många som hittat träningen via Träffpunkten har funnit nya vänner under våren och gör saker tillsammans även efter träningen.

–Det är så kul, för vi har fantastiska ledare. Utan Veronica skulle Träffpunkten inte fungera, säger Eva Kjellberg-Nilsson.