-Den har hjälpt oss att ta ytterligare ett steg framåt i vår utveckling, säger Maritha Johansson, som tillsammans med kollegan Elin Järn leder Columbuskören.

På Borgmästargatan mitt i centrala Sala, bara ett stenkast från Aguéli-parken, huserar Columbuskören dagligen. Just denna soliga förmiddag övar de inför kommande lördag då de ska uppträda i Kristina kyrka tillsammans med Sala Gospelkör.

-Vi ska ha ett 10 års jubileum för konfirmander, förklarar Kerstin Englund med förväntan i rösten. Kerstin är en av de 24 kördeltagarna i Columbuskören.

-Några av oss konfirmerades då, så på sätt och vis kommer vi sjunga för oss själva, inflikar Jim Prokop och skrattar, tillika kördeltagare sedan många år tillbaka.

-Det kommer bli hur bra som helst, skjuter Niklas Lundell in, en annan kördeltagare.
Entusiasmen och stämningen i lokalen är hög. Det pratas om vartannat, men samtidigt märks det att fokus denna förmiddag ligger på att finslipa sina låtar inför kommande uppträdande.

Ny ljudanläggning, nytt digitalpiano och nya mikrofoner

Columbus är en kör- och teatergrupp inom daglig verksamhet, LSS i Sala Kommun. På daglig basis skapar och bygger de föreställningar från grunden. Alla i gruppen är delaktiga i skapandet, från idé till succé. Columbus kören är etablerad och en del av Salas kulturliv.

-Och det vill vi fortsätta vara i många år framöver, säger Elin Järn, ledare för kören. Hon fortsätter:

-För att kunna vidareutvecklas som kör- och teatergrupp var vi i stort behov av modernare teknik. Därför sökte vi bidrag från Sala Sparbanks Miljonen.

Det var ett stolt ögonblick när alla körmedlemmar fick vara med om att ta emot checken från Sala Sparbank.

-Prestandan är grym, säger kördeltagaren Thomas Eriksson när han visar ljudanläggningen, Och dessutom är den lätt att ta med sig.

-Och här har vi nya vispar till trummorna, säger Axel Hammermo med ett stort leende.

Effekten har blivit omedelbar

Elin och Maritha samlar ihop hela gänget. Det är dags för ett sista genrep. Med Elin bakom digitalpianot drar de igång med första låten.

”Tro
Jag vill känna tro
Jag vill känna morgondagen nalkas här i lugn och ro
I en vintervärld, finns det någon tro?
Jag vill känna önskan om en tid så ljus som friheten
Känna tro igen”

Huden knottras och lokalen vibrerar. Låt efter låt dras igenom med samma engagemang. Sista låten avslutas, en sekunds tystnad, alla tittar på varandra, därefter utbrister de:

-Japp, där satt den! Vi är redo.

Den nya ljudanläggningen, det nya digitalpianot och mikrofonerna har definitivt hjälpt Columbuskören att ta ett kliv framåt och en möjlighet att uppnå sin fulla förmåga.

Per Westrup, Sala Allehanda