Det är en ljummen kväll i maj. Kvällens fotbollsträningar är över. Ett gäng killar dröjer sig kvar och några fler tillkommer. De kliver in på planen och delar upp sig i två lag och börjar spela.

-De flesta av dem är nyanlända och ensamkommande flyktingbarn, förklarar Mats Swartling, samtidigt som han går in i Sala FF:s kansli vid Lärkans simhall och sportcenter. Han fortsätter:

-Vi uppmuntrar spontanfotboll och många av dem har dessutom börjat spela i något av våra lag.

Sala FF vill ha fler spelare och deltagare.

Satsning som kräver resurser

Styrelsen i Sala FF beslöt för ett år sedan att föreningen skulle göra en rejäl satsning. ”Den röda tråden” eller föreningens spelregler skulle tas fram och bli tillgänglig för alla verksamma inom klubben, det vill säga hur fotboll ska spelas och hur spelare, ledare och föräldrar ska förhålla sig till verksamheten.

-Nu börjar vi närma oss slutet av detta arbete, förklarar Mikael Forsgren, kassör och tillika legendarisk målvakt i Sala FF.

Mikael och Mats träffas över en kaffe denna kväll för att planera framåt.

-Att växa i antal deltagare och medlemmar kräver resurser, förklarar Mikael. Det krävs mycket jobb och en hel del pengar för att lyckas. Därför är vi oerhört glada att Sala Sparbank har hjälpt oss med vår satsning. En bank som satsar på det lokala är stort.

Stahres fotbollsakademi

Förutom att färdigställa den ”röda tråden”, utbilda gamla och nya ledare, öka antalet deltagare i fotbollsskolan och starta upp en aktivitet som kallas fotbollslek för barn upp till sju år storsatsar Sala FF och anlitar Stahres fotbollsakademi från Waxholm.

-I sommar kommer vi erbjuda våra ungdomar födda -00 och -01 att delta under en veckas fotbollsutbildning här i Sala, som drivs av Stahres fotbollsakademi, helt gratis dessutom, förklarar Mikael.

Satsningen rimmar väl med klubbens mål att vara självförsörjande av spelare.

-Egna produkter är helt avgörande, samtidigt som det krävs mycket jobb och en god ekonomi för att lyckas, säger Mats.

Mats och Mikael rundar av. Kvällen börjar gå mot sitt slut. Ute på gräsplanen håller spontanfotbollen på än.

-Passa, skriker en av grabbarna. Han är fri på kanten.

Mats är nöjd när han blickar ut över planen.

-Alla nyanlända är ett positivt inslag för klubben och vår framtid. Dock krävs det hårt arbete från ledare och styrelsen att integrera dem på ett bra sätt, säger Mats och Mikael nickar instämmande.

Per Westrup, Sala Allehanda