– Som förening vill man ju alltid spara in pengar, och gärna vara miljövänlig också såklart, säger Fredrik Olsson, föreståndare på Heby Folkets hus.Föreningen sökte till Miljonen 2017 och fick 18 000 kronor att köpa in lågenergilampor. Fredrik Olsson har räknat ut att på ett år kommer föreningen ha sparat in hela 13 000 kronor och dessutom blivit en mer miljövänlig förening.

– Det kändes jättekul. Vi har tagit in en elektriker som hjälpt oss med vilka lampor vi ska använda oss av. Det blev mestadels LED-lampor med lång livslängd och som drar 94 % mindre än tidigare, säger Fredrik Olsson.

Totalt har 200 glödlampor bytts ut på lokalens allmänna utrymmen. Föreningen har dessutom satt in rörelsesensorer på alla allmänna toaletter.

– Förut kunde en lampa lysa länge innan någon släckte den, säger han.

Miljötänket har även bildat ringar på vattnet. Nästa projekt hoppas föreningen på att de ska kunna få solceller på taken. Det innebär att om de producerar mer el än vad de förbrukar så kommer de kunna sälja överskottselen.

– Vi har ansökt om det och nu väntar vi svar hos länsstyrelsen, säger Fredrik Olsson som håller tummarna fram till dess.