Nu lanserar vi initiativet Hjärtstartare till landsbygden. Genom åren har vi placerat ut 31 hjärtstartare runt om i våra kommuner. De flesta är placerade centralt i orterna. Vi ser därför ett behov av att få ut fler hjärtstartare till landsbygden dit det tar längre tid för ambulansen att komma.


Tillsammans med Räddningstjänsten Sala-Heby initierar vi därför projektet "Hjärtstartare till landsbygden". Det är en del av den extra miljon som banken avsatte 2019 för att genomföra viktiga insatser i våra kommuner.

I formuläret ansöker du om en hjärtstartare som vi finansierar till 75 %. Mottagaren betalar cirka 4 500 kronor. Att ansöka är ingen garanti för att få en hjärtstartare tilldelad. Beslut om placering tar vi i samråd med Räddningstjänsten Sala-Heby.

Under november 2018 öppnades tjänsten SMS-livräddare i Västmanland. Tjänsten är en app där registrerade användare får en notis i sin mobil när SOS Alarm (112) får ett larm om ett hjärtstopp. Appen använder sig av platstjänster i mobilen, så endast användare som befinner sig i närheten av hjärtstoppet får notisen och kan hjälpa till. Läs mer om att vara SMS-livräddare här.

- Det är en fantastisk utveckling att det nu finns en ökad möjlighet att fler personer ska överleva ett hjärtstopp genom att HLR-utbildade personer får chans att hjälpa till, säger Christer Eklind, vd på Sala Sparbank.