- Guide - köpa bostad (pdf)
- Checklista - köp av bostadsrätt (pdf)
Välkommen att skriva din fråga nedan för att snabbt få svar på vanliga frågor.
Här hittar du nyttig information och tips som förenklar ditt bostadsköp. Ta hjälp av vår steg-för-steg guide, 1-10, och undvik fällorna när det är dags att köpa bostad!
Räkna på ditt bolån för att se hur mycket du kan låna och vad det kommer att kosta att köpa bostad. Skaffa gärna ett lånelöfte redan nu så är du förberedd när du hittar din drömbostad.
När du hittat en bostad kontaktar du banken, även om du redan har ett lånelöfte, för att bekräfta att villkoren uppfylls enligt ditt lånelöfte. Köper du hus hjälper banken till att räkna på kostnader för lagfart och pantbrev.
Det är viktigt att undersöka bostaden du ska köpa mycket noga så att det inte döljer sig kostsamma fel. Din mäklare kan hjälpa dig att hitta en besiktningsman som gör en professionell bedömning. När du köper bostadsrätt är det viktigt att titta igenom föreningens ekonomi.
När du och säljaren är överens om priset skriver ni ett köpekontrakt hos mäklaren. Köpekontraktet ska bland annat innehålla köpeskilling, handpenning och tillträdesdatum. Nu ska även handpenningen betalas, oftast 10% av köpeskillingen. Hos oss kan du teckna ett handpenningslån som ska lösas när du får tillträde till bostaden, senast efter sex månader. Köper du inte via en mäklare kan Familjens jurist eller Avtal24 hjälpa till att upprätta ett köpekontrakt.
Kontakta banken för att boka tid för Boendekollen. I det mötet går vi igenom frågor som handlar om ditt bolån, till exempel antal lån, ränta, räntebindningstid samt amortering. Dessutom hjälper vi dig att hitta rätt nivå för ditt buffertsparande och hjälper dig till rätt försäkring för såväl dig själv, familjen som ditt boende. Du ska känna dig tryggare ifall något oförutsett händer som påverkar din boendeekonomi.
För de flesta är bostadsköpet den största och viktigaste affären som görs. Förutom bolånet ger vi råd i Boendekollen om till exempel val av räntebindning och hur du kan kombinera rörliga och bundna räntor. Swedbanks generella rekommendation är att dela upp bolånet i flera delar och att mixa rörlig och bunden ränta.
Har du köpt hus hjälper banken dig med att ta ut pantbrev (2 % av pantbrevsbeloppet) om du behöver låna till köpet, samt att söka lagfart (1,5% av köpeskillingen) för att registrera dig som ägare. Har du köpt bostadsrätt hjälper banken dig att pantregistrera bostadsrätten hos föreningen
Glöm inte att försäkra bostaden inför tillträdet. Med hjälp av försäkringsbolaget Tre Kronor kan du få hjälp att försäkra villan, lägenheten och fritidshuset.
Hur skyddad är du och din familj? Ta hjälp av Avtal24 eller Familjens Jurist för att få hjälp inför livets alla unika situationer.
Du och säljaren träffas på tillträdesdagen, oftast på mäklarens kontor. Köpebrev undertecknas om du köper hus. Dina lån betalas ut och eventuellt handpenningslån löses samtidigt som banken även ser till att säljarens eventuella lån löses.