Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Ekonomin under småbarnsåren

Att få barn kostar pengar och innebär även som oftast att inkomsterna minskar. Att se över sin ekonomi och hur den kommer påverkas av tillskott till familjen är en klok sak. Gör en budget över nuvarande inkomster och utgifter, och se hur den kommer ändras.

Pappa leker med sin bebis på vardagsrumsgolvet

Att få barn innebär en del nya kostnader. Som exempelvis utrustning, blöjor med mera. Men allt behöver inte vara nytt. Man kan exempelvis spara mycket pengar genom att köpa en begagnad barnvagn eller låna en sittstol av kompisar.

Men inte bara kostnaderna förändras med ett nytt barn, utan framförallt påverkas ekonomin genom att inkomsten minskar när man är föräldraledig. Om möjligt, är det därför bra att förbereda för den nya situationen redan innan barnet kommer, och kanske spara lite extra.

– Försök att sätta undan pengar till exempelvis barnvagn, bilbarnstol och annat som ni kommer behöva till er bebis, innan barnet föds. Prata också igenom hur ni ska göra med föräldraledighet och försök dela den lika inom paret, det ger bäst förutsättningar till en jämställd privatekonomi, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom.

Håll koll på föräldrapenningen

Föräldrapenningen baseras på den så kallade sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) som i sin tur grundas på individens lön. Lite förenklat kan man säga att föräldrapenningen är knappt 80 procent upp till ett inkomsttak på 525 000 kronor per år, motsvarande knappt 44 000 kronor per månad (2023). Har man en lön under inkomsttaket får man knappt 80 procent av sin lön, har man en lön motsvarande inkomsttaket eller högre blir föräldrapenningen knappt 80 procent av inkomsttaket.

– Föräldrapenningen kan högst bli 1 116 konor per dag, vilket innebär knappt 34 000 kronor per månad om man tar ut den till 100 procent. Många arbetsgivare betalar föräldralön, som är en ersättning utöver föräldrapenningen under föräldraledigheten. Kolla vad som gäller på ditt arbete, råder Madelén Falkenhäll.

Deltidsarbete påverkar även pensionen

Förutom att eventuellt påverka föräldrapenningen innebär deltidsarbete också en lägre avsättning till pensionen.

– En kortare period av deltidsarbete påverkar inte pensionen så mycket. Och under barnets fyra första år får den förälder som tjänar minst pensionsrätt för barnår, det vill säga extrapengar till sin pension. Men blir man kvar i en längre period av deltidsarbete kommer pensionen påverkas, säger Madelén Falkenhäll.

Pensionen grundas på den lön man har under hela arbetslivet. Det innebär att en längre period med lägre lön kommer att ge en lägre pension. Utöver det kan en lägre lön också innebära att det blir svårare att spara till sin pension men även till annat.

– Om den ena föräldern tar ett större ansvar för hem och barn genom att arbeta deltid under några år bör den förälder som arbetar heltid och sannolikt har en högre inkomst kompensera den andra. Det kan man göra genom ett extra sparande i den andras namn, som enskild egendom, eller genom att överföra pensionsrätter för premiepension, säger Madelén Falkenhäll.

Som gifta kan man överföra pensionsrätter för premiepension till varandra. Det innebär att den ena överför de pengar som skulle satts av till sin premiepension till make, maka eller registrerade partner. Om den som överför pensionsrätter har en lön på 30 000 kronor per månad och överför sin premiepension under femton års tid kommer den andras pension öka med en knapp tusenlapp varje månad.

Spara till barnen

Vi hjälper dig gärna att komma igång med ett barnspar.

Fem korta tips

  1. Börja spara innan barnen kommer

    Om ni planerar att skaffa barn, försök att i förväg spara ihop till en buffert och om möjligt även ett sparkapital att ha till de ökade kostnaderna det innebär att ha barn.

  2. Köp second hand

    Allt behöver inte köpas nytt, man kan spara pengar på att köpa till exempel barnvagn och annan utrustning begagnat.

  3. Budgetera och planera

    Gör en budget över era inkomster under föräldraledighet och prata ihop er om hur ni vill fördela dagarna. Och gör det i god tid så ni kan planera även er ekonomi utifrån det.

  4. Kompensera den som tar flest föräldradagar

    Om en av er tar ut en större del av föräldraledigheten och kanske jobbar deltid under en period kan den med högre inkomst kompensera genom att sätta av pengar till ett sparande i dennes namn och som enskild egendom. Man kan även överföra pensionsrätter för att kompensera för den lägre avsättningen till pension.

  5. Se till att du får rätt ersättning från jobbet

    Kolla med din arbetsgivare så de betalar in till din tjänstepension även vid föräldraledighet. Hör även om de betalar föräldralön, ersättning utöver föräldrapenning, under föräldraledighet.

Andra läste också

  • Ekonomens tips till blivande föräldrar

    Barn gör dig rik på kärlek och upplevelser, men de innebär också utgifter – omkring 1,5 miljoner kronor per barn fram till 19-årsdagen. Barn- och studiebidraget täcker en knapp femtedel men det finns andra sätt att få pengarna att räcka till. Här är ekonomens bästa tips.

    Så mycket kostar det att ha barn
  • Så undviker ni onödiga gräl om pengar

    Nästan alla som bor tillsammans med sin partner har en gemensam ekonomi på något sätt, men det är inte alltid lätt att komma överens. Så här undviker ni onödiga gräl.

    Så undviker ni onödiga gräl om pengar