Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Renovera - 5 tips för hållbar renovering

Att få till en hållbar renovering - både för miljön, egna plånboken och långsiktigt - kan låta som en svår ekvation. Här är några tips till dig som ska renovera.

Old man and woman working on interior of new house or flat.

Renovera smart

 1. Hur länge du tänkt bo kvar i bostaden?

  Om man renoverar för att flytta in ska man tänka på att låta nivån på investeringen bero på hur länge man tänkt bo i bostaden. Självfallet avgör också typen av bostad. Det viktigaste är att du investerar i förhållande till vad lägenheten är värd om du skulle sälja igen. Att bygga ett exklusivt kök in en etta kanske inte lönar sig lika bra som om du renoverar i ett större hus. Där är det generellt enklare att få tillbaka en mer exklusiv investering.

  Renoverar du inför en försäljning är det kanske rimligare att göra mindre renoveringar, till exempel ytskikt som målning och golvslipning än att helt göra om kök och badrum.

 2. Fräscha upp om det går

  I takt med ett större miljöfokus och också en fastighetsmarknad som varit mer svajig under senare år, har det vuxit fram många företag som specialiserat sig på att fixa ytskikt i framförallt kök och badrum, snarare än att riva ut hela befintliga uppsättningar, vilket gör stor skillnad för både miljö och plånbok.

  Om stommarna är i fint skick och kökets disponering är bra, satsa på att byta ut luckor, kakel och bänkar. Ibland kan det räcka med att byta knoppar för att få upplevelsen av ett helt nytt kök.

  Samma sak gäller för badrum, där försäkringsbolagen räknar med en teknisk livslängd på tjugo år. Har du ett badrum som är åtta till tio år gammalt, där kakel och klinkers är fräscht, kan du komma långt i upplevelse med att uppdatera med ny kommod, spegel och badkar eller dusch.

 3. Gör val som funkar för nästa ägare

  Om du ändå behöver, eller vill, göra större förändringar, tänk då på att dina ändringar även ska passa nästa ägare. Typiskt gäller detta renovering av kök och badrum, som är mest kostsamma. Gå inte in för det alltför extrema och tänk att ”jag gillar ju djungel och leopard” utan tänk snarare att din renovering ska fungera för en stor målgrupp.

 4. Tänk tidstypiskt och materialrent

  Köper du en 60-tals lägenhet, håll dig till byggåret och försök inte föra in sekelskiftesdetaljer. Samma sak om din bostad är från 80-talet, undvik då att göra om till funkisstil eller annat tidsotypiskt.

  Idag finns det många byggvårdnadsbutiker där du kan hitta tidstypiska handtag, dörrar eller andra detaljer som för en billig peng kan göra stor skillnad för känslan i din bostad. 

 5. Behåll den röda tråden genom hela bostaden

  Oavsett om din stil är lantligt varm eller minimalistiskt urban, försök att hålla samma stil genom hela bostaden för en enhetlig känsla. Det kan du göra genom att undvika att blanda alltför många material, färger och stilar. Självklart kan det vara piggt att föra in någon avvikande detalj här och där, men låt helhetskänslan förbli enhetlig. En sak som är lätt att glömma är golven, där många olika material eller stilar lätt kan ge en rörig känsla. 

Låna till renovering - höj ditt bolån

Finansiera din renovering genom att höja ditt bolån. Du kan låna upp till 85 procent av bostadens värde. Lägsta belopp vid höjning är 100 000 kronor.

Fler tips för en hållbar renovering

Välj material med låg inverkan på miljö

Tänk material som går att återanvända eller gör så liten inverkan på miljön som möjligt. Idag finns många miljövänliga färger, ekotapeter och andra miljövänliga byggmaterial, och också specialiserade byggnadsvårdsbutiker med bra expertis.

Om du river ut material eller möbler, försök att skänka bort, sälja av eller ta till återvinningscentral så att så mycket som möjligt av materialet kan återanvändas. Använder du leverantörer, kolla då upp deras miljöarbete och vad de använder för material.

Bo in dig innan du renoverar

Det klassiska tipset om att bo in sig ett tag i sin bostad innan man gör för stora förändringen är väldigt klokt. Man förstår inte allt på en gång i en ny bostad: Hur ljuset jobbar, vad som är praktiskt eller vilka funktioner som behövs.

Ett annat tips är att inspireras av märken man gillar, men som kanske är dyra, och att sen bygga själv eller låta bygga enligt samma stil.

Andra läste också

 • 5 saker att ha koll på när du anlitar hantverkare

  Att anlita hantverkare kan vara en dans på rosor, men tyvärr också gå fel. Här är de fem viktigaste sakerna att ha koll på för att undvika problem!

  Undvik hantverksmissarna
 • Rot och rut – så funkar det!

  Vill du anlita professionell hjälp för städning eller trädgårdsarbete? Eller låta proffs renovera ditt badrum? Här är allt du behöver veta när det gäller rot- och rutavdrag!

  Bra att veta om rot och rut
 • Låna till renovering? Alternativen och tipsen

  Att låna till en renovering kan ibland vara nödvändigt, och det finns några saker som är bra att tänka på. Här är några tips att ha i åtanke innan du sätter igång.

  Att låna till en renovering