Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Tips när du flyttar ihop

Har relationen tagit ett nytt kliv och ni har bestämt er för att flytta ihop? Eller kanske är ni två vänner som slår era påsar ihop? Oavsett anledning finns det några saker som är bra att tänka igenom innan flyttlasset går.

Ett par står och håller om varandra och ler stort

Att två personer väljer att bygga bo tillsammans kan vara en fantastisk sak. Kanske är det äntligen slut med att kånka den där övernattningsväskan. Kanske har drömmen om ett gemensamt hem äntligen gått i uppfyllelse.

Även om drömmar är underbart, kan det vara bra att först landa i en verklighetskoll.

– Är man ett nytt par kan det vara lätt att svepas iväg av drömmarna om ’hur det skulle vara att bo tillsammans’. Men par som faktiskt pratar igenom vad det innebär att bo tillsammans innan man flyttar ihop, har större chans att få det att bli bra, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom, och tillägger att detta även gäller om man inte är i en romantisk relation, utan delar boendet med en vän.

Samboavtal ger en trygghet

Är man i en relation är ett samboavtal en bra lösning för att undvika onödiga framtida problem i det fall man faktiskt skulle gå skilda vägar senare. Där kan man ange om något av egendomen inte ska omfattas av sambolagens bodelningsregler. För att upprätta ett samboavtal kan det vara bra att ta hjälp av en jurist.

– Det kan låta oromantiskt att tänka på hur det kan bli om man skulle separera, när man precis ska flytta ihop, men faktum är att ett samboavtal kan spela en avgörande roll om saker inte går som man tänkt sig, säger Madelén Falkenhäll.

Vad gäller om man inte har ett samboavtal?

Har man inte ett samboavtal gäller sambolagen, som säger att bohag, till exempel möbler, som ni köpt för att använda gemensamt delas lika vid en separation, oavsett vem som betalat dem. Sambolagen innebär också att om den ena parten har flyttat in hos den andra för att bli sambo, så har man generellt sett inte rätt till del i bostaden vid en separation. Det finns dock undantag om en av er köpt en lägenhet med avsikten att båda ska bo där.

Som sambos ärver man inte heller varandra. Har man barn ärver barnen den som går bort, har man inga barn går arvet till andra arvingar, till exempel föräldrar.

Vill du ha hjälp med juridiken?

Skriv samboavtal, äktenskapsförord, testamente och andra avtal. Välj om du vill skriva avtalen själv eller boka tid med en jurist.

5 tips innan ni flyttar ihop

 1. Prata ihop er innan. Att skriva ner vad ni sagt kan vara ett bra stöd för minnet.

 2. Har ni samma syn på ekonomi? Vad ska vara gemensamma kostnader? Ska ni betala lika mycket eller utifrån lön?

 3. Om ni köper bostad tillsammans, ska ni betala lika mycket? Om inte, hur löser ni det? Ta gärna hjälp av en jurist för att diskutera.

 4. Hur ska ni göra om en flyttar in i den andres bostadsrätt eller villa. Ska man köpa in sig, hur dela på kostnader och en eventuell framtida vinst? 

 5. Skriv samboavtal om ni är i en relation. Det löser problem om ni senare skulle gå skilda vägar. 

Andra läste också

 • Bodelning och bodelningsavtal – så funkar det

  Hur funkar det med bodelning och bodelningsavtal? Som gift har du rätt till hälften av era gemensamma tillgångar vid en bodelning. För sambos gäller andra regler. Men det går att skapa ekonomisk trygghet i alla samlevnadsformer – genom aktiva val.

  Bodelning och bodelningsavtal
 • Ekonomin under småbarnsåren

  Att se över sin ekonomi och hur den kommer påverkas av tillskott till familjen är en klok sak. Gör en budget över nuvarande inkomster och utgifter, och se hur den kommer ändras, rekommenderar experten.

  Ekonomin under småbarnsåren